در سراسر خاورمیانه، جایی که من در چند روز گذشته سفر کرده ام، ممنوعیت سفر دولت ترامپ به سردرگمی، خشم و ترس در این کشورها منجر شده است. شهروندان کشورهایی که در این لیست قرار ندارند، متحیرند که آیا کشور بعدی آنها هستند یا نه. دولت های کشورهای موجود در لیست خشمگین هستند به خصوص عراق که سربازهایشان در کنار سربازان آمریکایی در برابر داعش جنگیده اند و پزشکان این کشور برای سربازان آمریکایی خدمات بهداشتی ارائه داده اند. مسلمانان در سراسر منطقه با دلایل کافی و آشکار می ترسند که این دستور حقیقتا یک اقدام امنیتی عملی نبوده بلکه به سادگی چراغ سبزی برای رفتارهای ضداسلامی رای دهندگان ترامپ باشد.
حتی بدتر، بسیاری از مسلمانانی که با آنها صحبت کردم باور دارند این عمل منعکس کننده دیدگاه ضداسلامی کاخ سفید است و همان طور که دونالد ترامپ پیش از این گفته بود به «ممنوعیت تمام و کمال» ورود مسلمانان به ایالات متحده آمریکا منجر خواهد شد. مایکل فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ، سال گذشته گفته بود که «ترس از مسلمانان عقلانی» است و خبر بدتر این که هفته گذشته استفان بنن، مدیر سابق بریتبارت نیوز با وجود نداشتن هیچ تجربه ای در زمینه امنیت ملی به موقعیتی رسمی در شورای امنیت ملی رسید.
تاکنون، بسیاری از دولت های منطقه که در این لیست حضور ندارند ـ از جمله مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و اردن ـ با دولت آمریکا درباره منافع این طرح صحبت کرده و نگرانی های خود را مخفی نگه داشته اند. آنها می خواهند با ترامپ همکاری کنند و قدردان موضع تند او در برابر ایران و داعش هستند. از اولویت گذاری او در معاملات تجاری و تمایل به کنار گذاشتن نگرانی های سنتی آمریکا در مورد دموکراسی و حقوق بشر، استقبال می کنند.
در زیر این سطح ظاهری، این دولت ها در مورد پیامدهای سیاست هایی که از نظر شهروندانشان تبعیض آمیز دیده می شود نگران هستند. رهبران متحدان کلیدی ایالات متحده در منطقه، در حال حاضر نگران تصویر عمومی ترامپ در کشورهایشان هستند چرا که حمایت او از گسترش شهرک سازی اسرائیل، برنامه تغییر محل سفارت امریکا به بیت المقدس، خواست برقراری رابطه با روسیه که به همراه ایران متحد اصلی اسد در سوریه هستند و سخنان ضد اسلامی او و طرفدارنش، کار را با واشنگتن سخت تر از قبل خواهد کرد. اگر ترامپ همچنان روی اسلام هراسی پافشاری کند «برخورد تمدن ها» را شاهد خواهیم بود.
آنها همچنین به درستی نگران هستند که این قضیه خون تازه ای در رگ های داعش و سایر افراط گرایان تزریق کند. حتی مشاور ترامپ رودی جولیانی در تلویزیون تایید کرد که این دستور در واقع ورژنی از «ممنوعیت مسلمانان» است که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود و می تواند به مانند هدیه ای برای داعش در جهت استفاده تبلیغاتی باشد. آنها ادعا می کنند که چنین رویکردی، روایت داعش درباره بی تفاوتی مسیحیت غربی به درد و رنج مسلمانان و تعصب مسیحی را تایید می کند و داعش را به مانند «گرگ تنهایی» نشان می دهد که یک تنه در برابر ستمگران قیام کرده است.
نگاه به آینده نگرانی بالقوه حادتری را درباره پایان اقدامات مهاجرتی ترامپ نشان می دهد. در یک دولت سنتی، وعده های انتخاباتی حفظ می شود و با متحدان اصلی مشوررت صورت می گیرد و با آنها مهربان تر برخورد می شود اما ما خیلی زود فهمیده ایم که دولت ترامپ، دولتی سنتی نیست. ما نمی دانیم که وقتی سیاست های اعلام شده صورت نپذیرد، ترامپ چه خواهد کرد. اگر هدف حمله بعدی تروریستی ایالات متحده باشد، حمله ای که از جانب عربستان سعودی، مصر یا پاکستان انجام شده باشد، آیا ترامپ قدم منطقی بعدی یعنی ممنوع کردن صدور ویزا برای شهروندان این کشورها را صادر خواهد کرد و این دستور چه هزینه های انسانی و دیپلماتیکی در بر خواهد داشت؟ اگر حمله بعدی توسط یک مقیم دائم قانونی یا دارنده گرین کارت انجام شود آن گاه تکلیف دستور «بررسی افراطی» یا ممنوعیت سفر و عدم اطمینان های حاصل از آن چه خواهد شد؟ یا اگر مهاجم یک شهروند ایالات متحده باشد آیا تنها راه حل «ثبت نام مسلمانان» همان طرحی که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی مطرح کرد، خواهد بود؟
عواقب تغییر سیاستی که روز جمعه انجام شد از هم اکنون بسیار زیاد است. افراط گرایی، آسیب رسیدن به شهرت امریکا، مجازات شرکت ها و دانشگاه های ایالات متحده که به استعداد خارجی تکیه می کنند و در خطر قرار گرفتن همکاری های دیپلماتیک منطقه در مبارزه با تروریسم و آسیب به قراردادها با متحدان کلیدی. اگر مردم امریکا، اعضای مسئول کنگره، سیستم قضایی ایالات متحده و رهبران خارجی شجاع هم اکنون ایستادگی کنند هنوز شانسی برای متوقف کردن این برنامه خطرناک وجود دارد. اگر این تلاش انجام نشود، چیزهای بدتری در راه خواهد بود.
منبع: دیپلماسی ایرانی
0 Comments