جدیدترین مطالب

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

Loading

أحدث المقالات

رئیس جمهور به کشور بازگشت

تهران- ایرنا- مسعود پزشکیان رئیس جمهور اسلامی ایران پس از سفر به کشورهای تاجیکستان و روسیه دقایقی پیش به تهران بازگشت.

تماس تلفنی الجولانی با رئیس امارات

تهران- ایرنا- منابع خبری گزارش دادند که احمد الشرع معروف به ابومحمد الجولانی فرمانده اداره عملیات نظامی سوریه تلفنی با رئیس امارات متحده عربی گفت وگو کرده است.

Loading

رقابت ایران و قطر برای بهره برداری از میدان گازی

1398/04/03 | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها: روزنامه العرب آنلاین درمقاله ای بااشاره به رقابت گازی ایران و قطر نوشته است دولت ایران دوباره برای پایان دادن به انحصار در اختیار داشتن بیشترین میزان تولید و بهره برداری از ذخایر مشترک از سوی قطر در بزرگ ترین میدان گازی جهان عزم خود را جزم کرده است.

دولت ایران دوباره برای پایان دادن به انحصار در اختیار داشتن بیشترین میزان تولید و بهره برداری از ذخایر مشترک از سوی قطر در بزرگ ترین میدان گازی جهان عزم خود را جزم کرده است. این کشور دیروز فازهای جدید به بهره برداری رسیده در این میدان را افتتاح کرد. این امر شعله ور شدن رقابت برای تولید بیشترین میزان ممکن گاز از میدان گازی مشترک بین ایران و قطر را در زمانی که بازارها از مازاد عرضه بر تقاضا رنج می برند، هشدار می دهد.
رقابت میان ایران و قطر برای بهره برداری از میدان گازی مشترک دیروز وارد مرحله جدیدی شد. بدین ترتیب که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران پنج فاز جدید طرح میدان پارس جنوبی مشترک با قطر را افتتاح کرد، میدانی که میدانی که قطر آن را گنبد شمالی نامگذاری کرده است.
تحلیلگران می گویند ایران و قطر احتمالا وارد رقابت برای تولید بیشترین میزان ممکن از این میدان مشترک خواهند شد و این مسئله احتمالا به غرق شدن بازار با مازاد عرضه و کاهش بیشتر قیمت های گاز خواهد انجامید که حدود شصت و پنج درصد قیمت خود را از نیمه سال ۲۰۱۴ تاکنون از دست داده است.
در این راستا تحلیلگران احتمال می دهند روابط قطر و ایران وارد مرحله جدیدی شود که رقابت برای تولید نفت و گاز از این میدان مشترک بر آن سیطره دارد. این مسئله ممکن است صلحی را که در روابط دو کشور حکم فرماست برهم زند و به انحصار در اختیار داشتن بیشترین میزان تولید از این میدان به مدت طولانی از سوی قطر، پایان دهد.
در گزارش های ایران آمده است برای بهره برداری از فازهای جدید بیست میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است تا بهره برداری از این میدان شتاب پیدا کند چون به علت تحریم های بین المللی توسعه میدان گازی پارس جنوبی مدت دوازده سال راکد مانده بود.
مسئولان ایرانی تاکید کردند آغاز [بهره برداری از] فازهای هفده تا بیست و یک، راه را پیش روی ایران برای پشت سر گذاشتن سطح تولید گاز از همسایه خود یعنی قطر هموار می کند که این میدان فلات قاره ای را با ایران به صورت مشترک در اختیار دارد.
روحانی گفت تولید ایران از این میدان در حال حاضر ۵۷۵ میلیون متر مکعب در روز یعنی معدل حدود شصت و پنج درصد از مجموع تولید آن است که حدود ۸۸۵ ملیون متر مکعب در روز بالغ می شود.
نه روحانی و نه دیگر مسئولان ایرانی که در این مراسم شرکت کرده بودند، چارچوب زمانی این پروژه ها را مشخص نکردند. رسانه های دولتی اعلام کردند تهران همچنین چهار پروژه دیگر در زمینه پتروشیمی را افتتحاح کرده که ظرفیت تولیدی آن به یک میلیون تن در سال می رسد و ارزش آن حدود دو میلیارد دلار است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران تاکید کرد کشورش ” در اوج تحریم های بین المللی موفق به توسعه یازده فاز در میدان پارس جنوبی با کمک مهندسان و کارگران ایرانی شده است”.
قطر در ابتدای ماه جاری به تعلیق دوازده ساله ای پایان داد که درباره توسعه میدان گازی مشترک اعمال کرده بود، تا بدین ترتیب وارد رقابت با ایران برای بهره برداری از ذخایر این میدان مشترک شود.
سعد شریده الکعبی، مدیر اجرایی شرکت نفت قطر در آن زمان تاکید کرد این تصمیم هیچ ارتباطی با پروژه های ایران برای توسعه بخش مربوط به این کشور در این میدان گازی مشترک ندارد.
اما تحلیلگران میان این تصمیم قطر و پروژه های ایران برای بهره برداری از این میدان مشترک ارتباط برقرار کردند، در این راستا قطر از سال ۱۹۹۱ بیشتری میزان برداشت را از این میدان در انحصار خود داشت در زمانی که تلاش های تهران به علت تحریم های بین المللی اعمال شده علیه این کشور با مانع مواجه شد.
ایران احتمالا به سال های طولانی برای جذب سرمایه گذاری ها و تکنولوژی برای رسیدن به مرحله تولید گسترده از این میدان مشترک نیازمند است این در حالی است که قطر از جدیدترین تاسیسات جهانی برای بهره برداری و مایع کردن گاز و انتقال آن به بازارهای جهانی برخوردار است.
وزارت نفت ایران در تاریخ نوزدهم ماه مارس گذشته برای نخستین بار آغاز تولید از چاه های جدید از این میدان عظیم را اعلام کرده بود که مساحت آن حدود ۹۷۰۰ کیلومتر مربع می رسد و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آب های سرزمینی قطر قرار دارد.
ایران دومین ذخایر گاز جهان را پس از روسیه و چهارمین ذخایر نفت را در اختیار دارد. در ماه ژانویه گذشته از مشارکت بیست و نه موسسه بین المللی نفتی در پروژ های تولید انرژی خبر داده بود.
اما دولت ایران همچنان روی انجام آخرین بازنگری ها در قرارداد های جدید سرمایه گذاران خارجی در سایه کشمکش های شدید میان تندورها و اصلاح طلبان درباره انگیزه ها و مشوق هایی که می توان به شرکت های خارجی اعطا کرد، کار می کند.
گروه نفتی توتال فرانسه در نوامبر گذشته توافقی اولیه به ارزش ۴,۸ میلیارد دلار برای توسعه فاز یازده پروژه میدان پارس جنوبی را امضا کرد اما این گروه توضیح داد منتظر [دریافت] نشانه ها از واشنگتن پیش از انجام آخرین جرح و تعدیل ها در این توافق خواهد بود.
با وجود لغو بسیاری از تحریم ها و از جمله تحریم هایی که بخش انرژی را هدف قرار داده بود، پس از توافقی که تهران با کشورهای بزرگ درباره برنامه هسته ای در سال ۲۰۱۵ امضا کرد، اما واشنگتن برخی تحریم ها را نگه داشت که همچنان سرمایه گذاری ها را [در این زمینه] با مانع مواجه می کند و باعث نگرانی این شرکت های خارجی می شود.
همچنین محدودیت های اعمال شده در بازار هایی که می توان نفت را در آن ها به فروش رساند نقطه حل نشده و بغرنجی است به گونه ای که از توانایی این شرکت ها در افزایش سود به ویژه در بازاری می کاهد که با مازاد عرضه مواجه است.
از زمان اجرای توافق هسته ای در ژانویه سال ۲۰۱۶ ایران تولید نفت خود را از ۲,۶ میلیون بشکه در روز به ۳.۹ میلیون بشکه در زمانی افزایش داد که در آن صادارات نفتی از یک میلیون بشکه به حدود سه میلیون بشکه در روز افزایش یافته است .
قطر درآمدهای مالی فراوانی از انحصار صادارات گاز [از این میدان مشترک] بدست آورد و تولید خود را با روندی سریع افزایش داد و در این مدت بر عدم تحریک ایران به منظور ادامه برداشت از این میدان مشترک اهتمام داشت.
ذخایر قابل برداشت این میدان مشترک به ۹۰۰ هزار میلیارد فوت مکعب یعنی حدود هشت درصد از ذخایر گاز طبیعی تایید شده جهان می رسد به علاوه ذخایر نفتی که بیش از از ۱۴ میلیارد بشکه برآورد می شود.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ وارشاداسلامی 

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر