جدیدترین مطالب
اوکراین: نقطه عطف در همپیمانی راهبردی چین و روسیه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیریهای جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک همپیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیتهای همکاری میان قدرتهای اقتدارگرا را به چالش میکشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بینالمللی معرفی کند.»
منافع، رویکرد و مسئولیت قدرتهای بزرگ در قبال بحران سوریه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقهای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمیتوانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیشبینی کند.»
تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیلها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغهها و نگرانیهای جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.
راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویههای عملی متناقض با آن
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلامهراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاستهای دفاع از حقوق اقلیتهای نژادی، بهویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانهای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.
عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین
شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبردهای متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظهکاری یا همراهی را اتخاذ میکنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاستها تاثیر میگذارد و نشاندهنده یک وضعیت پیچیده منطقهای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظامهای سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.
أحدث المقالات
تاملی بر بحران های دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان
اهداف پشت پرده سفر موگرینی به تهران
«ائلدار ممدوف» کارشناس سیاسی وزارت امور خارجه لتونی و مشاور سیاسی پارلمان اروپا در تحلیلی با اشاره به اینکه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام با ماموریت نظارت بر پیاده سازی برجام و گفت و گو با مقام های ایرانی درخصوص مسائل دوجانبه و منطقه ای به تهران می رود، به اهمیت این سفر در سیاست این اتحادیه در قبال برجام پرداخت.
در این تحلیل آمده است: دلایل این امر نشانه های فزاینده از قصد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای تخریب برجام به طوری که ایران متهم به نقض آن باشد، و مهمتر از آن مجبور بودن متحدان آمریکا به همراهی با واشنگتن برای مجازات ایران است.
از آنجاییکه اتحادیه اروپا در میان متحدان ترامپ، بانفوذترین حامی برجام است، واشنگتن طبق سیاست سنتی خود، مثل نمونه جنگ عراق، با تفرقه انداختن میان آنان، برخی اعضا را برای حمایت از سیاست خود جلب خواهد کرد.
اما به نظر می رسد این بار اتحادیه اروپا در حال آماده شدن برای مقابله با واشنگتن است.
یک دلیل این امر این است که برجام به درستی کار می کند و حتی دولت ترامپ علیرغم نگرش خصومت آمیز خود در قبال ایران، پایبندی آن به برجام را تایید کرد.
دلیل دیگر این است که برجام یکی از پیروزی های معدود اتحادیه اروپاست که اعضایش یکصدا آن را تایید کرده اند. منازعات خاورمیانه منبع عمده تروریسم و مهاجرت غیرقانونی به اروپا و تهدیدکننده امنیت و رفاه جوامع اروپایی است. اتحادیه اروپا برای بازیگری در خاورمیانه نیاز به تعامل با ایران دارد و تداوم برجام و اعتمادی را که از آن حاصل می شود به عنوان دروازه ای برای تعمیق همکاری با ایران می بیند.
همچنین اعضای اتحادیه اروپا تجارت با ایران را نعمتی برای اقتصاد خود می بینند. امانوئل مکرون از تاثیرات فرامنطقه ای تحریم های آمریکا علیه ایران انتقاد کرده و وزارت خارجه او خواستار واکنش هماهنگ اروپا به این اقدام واشنگتن شده است. از همین رو، فرانسه و به دنبال آن برخی دیگر از قدرت های اروپایی مثل آلمان و ایتالیا، متحد موگرینی در حفظ برجام خواهند شد.
در حالی که حفظ برجام به هسته منافع سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدل می شود، تضعیف آن برای اعضای ضعیف تر این اتحادیه بسیار سخت تر خواهد شد. اگر کشورهایی مثل لهستان و مجارستان که به همدلی با دولت ترامپ و نتانیاهو شناخته می شوند، تصمیم به تضعیف موضع اتحادیه اروپا بگیرند، نگاه اتحادیه چندلایه را در اروپا تقویت خواهند کرد که کشورهای همگرا در هسته و کشورهای پراکنده در پیرامون آن قرار می گیرند. کشورهای اروپای مرکزی در چنین وضعیتی بازنده خواهند بود و باید ببیند که آیا دشمن سازی از همتایان قوی ترشان به نفع آنها هست؟
اهمیت دیگر سفر موگرینی به ایران گفت و گو درخصوص مسائل منطقه ای است. چشم انداز راه حل سیاسی بحران سوریه و عراق پس از شکست داعش، تنش در خلیج فارس، مبازره با تروریسم و روابط با عربستان سعودی از جمله این مسائل است.
این رویکرد در تضادی شدید با رویکرد ترامپ و متحدان منطقه ای او مثل عربستان، امارات متحده عربی و رژِیم صهیونیستی اسرائیل است که تلاش می کنند ایران را منزوی کنند.
این واقعیت که اتحادیه اروپا به جای پیوستن به چنین تلاشی، راه گفت و گو با ایران را برمی گزیند، پیامی صریح برای ایالات متحده دارد. اتحادیه اروپا راه حل امنیتی فراگیر و چندجانبه را به بازی آزمون و خطا با جمع جبری صفر که در آن یک بازیگر مقصر همه مشکلات منطقه است ترجیح می دهد.
باید دید که اتحادیه اروپا تا چه حدی می تواند اراده و توان خود را مقابل نقشه ترامپ برای خراب کردن برجام جمع کند. در این میان، دیدار موگرینی از تهران و حضور در مراسم تحلیف روحانی گامی درست در زمانی درست است که احتمالا مقام های بیشتری از اروپا به زودی به آن خواهند پیوست.
منبع: ایرنا
0 Comments