جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

چشم‌انداز نشست مسکو درباره افغانستان

۱۴۰۱/۰۸/۲۴ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل افغانستان نشست آتی مسکو درباره افغانستان را فرصتی برای ایجاد اجماع میان کنشگران ذینفع دانست، اما با اشاره به حضور نداشتن نمایندگان طالبان در آن تصریح کرد نادیده گرفتن طالبان کمکی به بهبود وضعیت افغانستان نخواهد کرد.

سید عباس حسینی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تصمیم روسیه برای برگزاری دومین نشست بررسی مسائل افغانستان در 25 آبان ماه تصریح کرد: روسیه سال گذشته نیز این نشست را برگزار کرد، اما بعد از آن نشست‌های ابتکار مسکو و تروئیکای توسعه یافته در خصوص مسائل افغانستان برگزار نشد و یکی از دلایل عمده آن نیز می‌تواند جنگ اوکراین باشد که نشان می‌دهد اولویت روسیه تغییر کرده و مسائل افغانستان به حاشیه رانده شده است.

وی با یادآوری اینکه برخلاف سال گذشته در نشست امسال روسیه، آمریکا و نمایندگان طالبان حضور ندارند، افزود: در طول یک سال گذشته، در شرایطی که افغانستان به گونه‌ای از اولویت سیاست خارجی روسیه کنار گذاشته شده بود، آمریکا به شدت در این عرصه فعال بوده و دیدارها و مذاکرات متعددی در سطوح مختلف با نمایندگان طالبان، عمدتا در دوحه، داشته است.

این کارشناس مسائل افغانستان گفت: آمریکا در طول چند هفته گذشته، ادبیات جدیدی درباره افغانستان، با عنوان «گفتمان ملی» پایه‌گذاری کرده و نمایندگان ویژه آمریکا با شخصیت‌های سیاسی که از کشور خارج شده‌اند گفتگوهایی داشته‌اند و با «حامد کرزی» و «دکتر عبدالله عبدالله» در داخل افغانستان نیز گفتگوهایی در رابطه با شکل‌گیری این «گفتمان ملی» با هدف ایجاد «دولت فراگیر» داشته‌اند. در روزهای گذشته نیز سخنگوی طالبان در نشستی خبری، از ادامه مذاکرات با آمریکا خبر داد و گفت قرار است مذاکرات دیگری به زودی در دوحه برگزار شود.

حسینی اضافه کرد: روسیه در چنین شرایطی مجددا به مسائل افغانستان توجه کرد؛ اما کنار گذاشتن طالبان در حالی که نماینده‌ای از آن‌ها در نشست‌های پیشین حضور داشته، نشان می‌دهد مسکو از روند تحولات در مواضع و حاکمیت طالبان ناراضی است.

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد بسیاری از کشورها از جمله روسیه و ایران از روند تحولات دولت طالبان در یک سال گذشته و عدم توجه به خواسته‌های کشورهای منطقه ناراضی هستند، تاکید کرد: برخلاف آمریکا، کشورهای منطقه در حوزه افغانستان، آن طور که لازم بود، ابتکار عمل را در دست نگرفتند و به جز مراودات اقتصادی و تجاری، روابط کشورهای همسایه و قدرت‌های منطقه با طالبان، خصوصا در بعد سیاسی و امنیتی، در یک سال گذشته کاهش یافته است.

این تحلیلگر مسائل افغانستان ادامه داد: به نظر می‌رسد طالبان به این نتیجه رسیده‌اند که تا زمانی که آمریکا آن‌ها را به رسمیت نشناسد و دارایی‌هایشان را آزاد نکند، دیگر کشورها نیز این اقدام را آغاز نخواهند کرد.

حسینی با اشاره به مشغله‌ها و اولویت‌های سیاست خارجی برخی کشورهای مهم منطقه، مساله افغانستان را خارج از اولویت آنها دانست و گفت: آمریکا در تلاش برای به دست گرفتن ابتکار امور است و طالبان نیز چراغ سبزهایی در این راستا نشان داده؛ در مواضع اخیر نیز اعلام شد آمریکا به دنبال از سرگیری «مذاکرات بین الافغانی سابق در دوحه» بر مبنای تشکیل دولت فراگیر، است. نکته قابل توجه اینکه اگر قرار باشد بار دیگر روند تحولات سیاسی افغانستان براساس مدل آمریکایی و با میانجیگری آن‌ها پیش رود، قطعا افغانستان وارد چرخه باطل دیگری خواهد شد.

به گفته این کارشناس مسائل افغانستان، به نظر می‌رسد روسیه با درک این شرایط، به دنبال برگزاری نشست  آتی در خصوص افغانستان است. اما با کنار گذاشتن طالبان، آن‌ها به آمریکا نزدیکتر خواهند شد. با توجه به ایجاد دوستی و نزدیک شدن برخی چهره‌های سیاسی خارج از افغانستان به یکدیگر و همچنین حضور بخش قابل توجهی از آن‌ها در آمریکا، این کشور می‌تواند بار دیگر این مهره‌های سوخته را به عنوان رهبران احزاب و چهره‌های سیاسی روی کار آورد.

وی افزود: قدرت‌ها و کشورهای منطقه و همسایه، با اینکه خواهان ایجاد «دولت فراگیر» در افغانستان هستند، اما هیچگاه تعریفی از آن ارائه ندادند و اکنون باید پرسید آنچه آمریکا با عنوان «دولت فراگیر» دنبال می‌کند، مطابق با تعریف و خواست کشورهای همسایه و منطقه و به‌ویژه ایران، مسکو و پاکستان چقدر فاصله دارد؟ قطعا در روند سیاسی ایجاد امنیت که مدنظر این دو گروه است، تفاوت‌هایی وجود دارد.

حسینی گفت: برخی منابع مطلع افغانستانی بعد از مذاکرات اخیر دوحه میان معاون سازمان سیا با رئیس اداره استخبارات طالبان، عنوان کردند آمریکا در این نشست، بسیار واضح ز طالبان خواسته‌اند که مشخص کنند در روند تحولات منطقه، در کدام جبهه قرار دارند؛ یا باید بی طرفی را حفظ کنند و یا از قدرت‌های منطقه دور باشند. ضمن اینکه بعد از کشته شدن ایمن الظواهری شاهد افزایش حضور پهپادهای آمریکایی در افغانستان بودیم و گفته شد این هشدار به رهبران طالبان داده شده که هدف قراردادن آن‌ها نیز به همین شکل، ممکن خواهد بود.

این کارشناس مسائل افغانستان کاهش هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در افغانستان در هفته‌های گذشته را در پی نوعی توافق و مذاکره با طالبان دانست و خاطرنشان کرد: آمریکا با سیاست «چماق و هویج» با طالبان پیش می‌رود؛ هر چند که همواره علیرغم خوش بینی طالبان، آمریکا از پشت به آن‌ها خنجر زده است.

وی با تاکید بر اینکه طالبان باید بر تحکیم قدرت داخلی و اتحاد با کنشگران منطقه تمرکز کند و فریب آمریکا را نخورد، ادامه داد: نشست مسکو می‌تواند محلی برای تحلیل و ارزیابی شرایط جدید افغانستان باشد و قدرت‌ها را به جمعبندی و اجماع جدیدی برساند. همانطور که نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان نیز یادآور شده این نشست بیشتر نشستی مشورتی خواهد بود. امیدواریم برخی روندها در طول یک سال گذشته اصلاح شود. اگرچه به نظر می‌رسد با توجه به اینکه آمریکا عملا به عرصه تحولات افغانستان بازگشته و به دنبال اجرای سیاستها و مهره چینی‌های خود می باشد، نمی‌توان نسبت به این امر خوشبین بود.

حسینی با بیان اینکه آمریکا و دیگر کشورها بدون مشارکت طالبان نمی‌توانند برنامه‌ای را پیش ببرند، گفت: نادیده گرفتن طالبان کمکی به بهبود وضعیت افغانستان نخواهد کرد و کشورهای منطقه باید این پیام را به طالبان برسانند که در صورتی که خواسته‌های کشورهای منطقه را مورد توجه جدی قرار دهند، آن‌ها همپیمان خوب و جایگزین مناسبی برای آمریکا خواهند بود. ایران بیش از مسکو و دیگر کشورها می‌تواند چهره‌های سیاسی افغانستان را گردهم آورد. احیای مذاکرات بین الافغانی تهران که یک دوره برگزار شد، می‌تواند به حل مسائل افغانستان و کاستن از دیوارهای بی اعتمادی میان طالبان، شخصیت‌های سیاسی و کشورهای منطقه کمک کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *