جدیدترین مطالب

بحران روی بحران

بحران روی بحران

در حالی رژیم صهیونیستی در باتلاق جنایت بی‌سابقه نوار غزه دست و پا می‌زند که با نزدیک شدن به اعیاد یهودی، احتمالا بحران جدید امنیتی در سرزمین‌های اشغالی و مشخصاً بیت المقدس به وجود خواهد آمد. ضرب آهنگ تحولات شان می‌دهد که تندروهای صهیونیست به دنبال تغییر معنادار وضعیت مسجد الاقصی هستند که بدون شک با واکنش مسلمان و گروه‌های فلسطینی همراه خواهد شد.  در همین باره و برای اولین بار طرح تغییر وضعیت موجود در مسجدالاقصی در دستورکار وزارت امنیت تحت رهبری «ایتامار بن گویر» قرار گرفت. آنطور که رسانه های عبری گفته اند، طرح بن گویر شامل ادعای «برابری» بین مسلمانان و شهرک نشینان در اقامه نماز در داخل مسجد به صورت رسمی و قانونی است. 

یورش پلیس آمریکا به دانشگاه کلمبیا

پلیس آمریکا با حمله به تحصن همبستگی با فلسطین در دانشگاه کلمبیا شمار زیادی از اساتید و دانشجویان این دانشگاه را برای حمایت از غزه و محکومیت نسل‌کشی رژیم صهیونیستی بازداشت و تعلیق کرد.

تنگ شدن حلقه فشارهای غرب؛ چه باید کرد؟

تنگ شدن حلقه فشارهای غرب؛ چه باید کرد؟

جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: تصمیم مشترک امریکا و اروپا برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران، آیا اقدامی برای اطمینان دادن به اسرائیل  و مجاب کردن آن در قبول آتش‌بس در غزه و نیز کاستن از سطح تنش با جمهوری اسلامی است؟ یا علاوه برآنچه گفته شد، نشان از سرخوردگی غرب در هرگونه توافق با تهران در بزنگاه کنونی دارد؟ هرچه هست، این که غرب در مسیری گام گذاشته که نه تنها تهران را در حفظ مواضع خود تشویق می‌کند بلکه سبب دور شدن هرچه بیشتر تهران از غرب و تعمیق رویکرد شرق‌گرایی در روابط خارجی آن خواهد کرد. در این صورت آیا این همان نتیجه‌ای است که غرب در همه سال‌های گذشته با سیاست‌های کج‌دار و مریز خود در قبال تهران دنبال کرده است؟

امضای ۸ سند همکاری مشترک میان تهران و اسلام آباد

وزیر خارجه ایران گفت: هزار کیلومتر مرز مشترک، اشتراکات فراوان تمدنی، فرهنگی و مذهبی، نگاه مشترک در عمده مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی، عزم دو کشور را بر ارتقاء و استحکام بیش از پیش روابط دوجانبه استوار ساخته است.

آتش گرفتن قطار در کانادا

تصاویر ضبط شده یک قطار را در حالی که چندین واگن آن آتش گرفته، در حال عبور از منطقه مرکز شهر لندن واقع در استان انتاریو کانادا نشان می دهد.

Loading

أحدث المقالات

انفجار در پایتخت اوکراین

رسانه‌های اوکراینی از شنیده شدن صدای انفجار‌هایی در «کی‌یف» خبر دادند و هشدار حمله هوایی در پایتخت اوکراین اعلام شده است.

وضعیت مبادلات ایران و چین

گمرک چین از مبادلات چند میلیارد دلاری ایران و چین در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی خبر داد.

بحران روی بحران

بحران روی بحران

در حالی رژیم صهیونیستی در باتلاق جنایت بی‌سابقه نوار غزه دست و پا می‌زند که با نزدیک شدن به اعیاد یهودی، احتمالا بحران جدید امنیتی در سرزمین‌های اشغالی و مشخصاً بیت المقدس به وجود خواهد آمد. ضرب آهنگ تحولات شان می‌دهد که تندروهای صهیونیست به دنبال تغییر معنادار وضعیت مسجد الاقصی هستند که بدون شک با واکنش مسلمان و گروه‌های فلسطینی همراه خواهد شد.  در همین باره و برای اولین بار طرح تغییر وضعیت موجود در مسجدالاقصی در دستورکار وزارت امنیت تحت رهبری «ایتامار بن گویر» قرار گرفت. آنطور که رسانه های عبری گفته اند، طرح بن گویر شامل ادعای «برابری» بین مسلمانان و شهرک نشینان در اقامه نماز در داخل مسجد به صورت رسمی و قانونی است. 

واکنش وزیرخارجه به تصمیم اروپا علیه ایران

وزیر خارجه کشورمان در واکنش به تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌ جدید علیه ایران تاکید کرد اتحادیه اروپا نباید از توصیه واشنگتن برای رضایت رژیم جنایتکار اسرائیل پیروی کند.

Loading

رویکرد غرب در خاورمیانه پساداعش

۱۳۹۷/۰۵/۱۴ | دیدگاه, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین - یادداشت: با فروپاشی ساختار سیاسی و نظامی داعش، شرایط خاصی در منطقه غرب آسیا پدید آمده و معادلات نظامی- سیاسی که پیش از این در منطقه حکمفرما بود در مسیر جدیدی قرار گرفته است. براین اساس، سوریه و عراق دوران جدیدی را پس از فروپاشی داعش تجربه می‌کنند، چنانکه می‌توان گفت مقطع حاضر، سرآغاز یک سلسله تحولات تازه در این دو کشور همسایه خواهد بود.

جعفر قنادباشی/ کارشناس مسائل خاورمیانه

آنچه مسلم است هم در سوریه و هم در عراق به دلیل درگیری‌های داخلی چند سال گذشته، علاوه بر ضرورت‌های مرتبط با بازسازی و نوسازی زیرساخت‌های اقتصادی، مسائلی چون جایگاه و موقعیت نظامیان و نقشی که می‌توانند در آینده این کشورها ایفا کنند از جمله موضوعاتی است که در اولویت بررسی و کنکاش قرار دارد.

این بدان معنا است که طی ماه‌های آتی این موضوع که نظامیان چه سطحی از قدرت را به خود اختصاص خواهند داد و ترتیبات نظامی چه تاثیری بر ساختار سیاسی آینده این دو کشور خواهد داشت، از جمله موضوعات و مسائل مطرح در سوریه و عراق خواهد بود.

این در حالی است که با آغاز دوران پساداعش در خاورمیانه، بازیگران سیاسی در منطقه به تناسب توانمندی‌ها و همچنین نقشی که در تحولات چند سال گذشته داشته‌اند می‌کوشند تا سهم بیشتری را از قدرت سیاسی و نظامی به خود اختصاص دهند و از درون تحولات جاری،‌ زمینه‌های به دست گیری ابتکار عمل را برای خود فراهم آورند. طبیعی است که در این عرصه متحدان منطقه‌ای واشنگتن با پذیرش و تحمل شکست‌های پی‌در‌پی در پیشبرد سیاست‌های تعیین شده‌شان در جایگاه بسیار ضعیف تری قرار گرفته‌اند و در مقابل کشورهای سوریه و عراق و متحدان آنها قابلیت‌های قابل ملاحظه‌ای را در تعیین معادلات کنونی و همچنین تحقق اهداف کشورهای عضو محور مقاومت کسب کرده‌اند.

این از جمله موضوعاتی است که سبب شده تا بازیگران بین‌المللی یا به عبارت بهتر قدرت‌های غربی، کوشش‌های دامنه‌داری را برای جلوگیری از این روند به‌کار گیرند و با یک سلسله اقدامات دیپلماتیک آن هم در سطوح راهبردی و کلان از فاصله گرفتن میان شرایط کنونی در منطقه با سیاست‌های غربی جلوگیری کنند. چنانکه حتی این نحوه کوشش دولت‌های غربی را در مذاکرات اخیر دونالد ترامپ با مقامات اروپایی و همچنین مقامات روسی می‌توان به خوبی مشاهده کرد. درواقع آنها از هیچ تلاشی با هدف اینکه از منطقه فاصله نگیرند، فروگذار نکرده‌اند.

با این حال و به‌رغم تلا‌ش‌های آمریکا و دولت‌های غربی باهدف تغییر روند معادلات کنونی در غرب آسیا به نظر نمی‌رسد که این کشورها از اهرم‌ها و ابزارهای لازم برای پیشبرد سیاست‌های خود در این عرصه برخوردار باشند و از این لحاظ به خوبی می‌توان ضعف و ناتوانی آمریکا و متحدان اروپایی‌اش را مشاهده کرد.

به بیان دیگر تلاش‌های ترامپ برای به نمایش گذاشتن روابط آمریکا با کشورهای اروپایی و سپس دیدار وی با پوتین نمایانگر آن است که واشنگتن برای اعاده شرایط گذشته در منطقه به دیپلماسی چشم دوخته و تنها امیدواری او نقشی است که روسیه می‌تواند در این عرصه ایفا کند.

البته در همین شرایط روزنه دیگری که دنیای غرب برای پیشبرد سیاست‌های خود به آن چشم دوخته، ایجاد یک سلسله ناآرامی‌ها در عراق و همچنین گسترش تحرکاتی است که گروهک‌های تروریستی در سوریه و به خصوص در اطراف دمشق به آن مشغول هستند. این در حالی است که در دیگر نقاط منطقه غرب آسیا نه تنها هیچ نقطه امیدواری برای پیشبرد سیاست‌های غرب به چشم نمی‌خورد  بلکه عمده تحولات سیاسی و نظامی سمت و سوی ضدغربی خود را حفظ کرده و تحولاتی همچون تحولات نظامی در یمن، بیش از هر زمان دیگری منافع غرب و متحدان منطقه‌ای آن را نشانه رفته است.

آنچه که در بندر الحدیده صورت گرفته به خوبی نشان داد که دنیای غرب نه تنها در تغییر معادلات سیاسی و نظامی عراق و سوریه عاجز است بلکه حتی در یمن جنگ زده نیز توانایی قابل ملاحظه‌ای برای جلوگیری از پیدایش بازیگران جدید ندارد.

در این میان نکته‌ای که نباید از نظر دور داشت این که بر اساس اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا، حفظ امنیت رژیم اسرائیل در راس امور قرار دارد؛ این در حالی است که واشنگتن نتوانسته است شرایط مورد نظر اسرائیل را در منطقه محقق کند و هر چه زمان می‌گذرد اسرائیل در شرایط دشوارتر و بغرنج‌تری قرار می‌گیرد. در نتیجه می‌توان گفت کنش‌ها و واکنش‌های سیاسی و نظامی موجود، روندی کاملا متفاوت با گذشته و همسو با خواست و منافع کشورهای عضو محور مقاومت را در پیش گرفته است.

در این میان قاعدتا نقش تحرکات مردم فلسطین به ویژه در عرصه راهپیمایی‌های هفتگی به عنوان موثرترین عامل، پایه‌های اقتدار رژیم صهیونیستی را که نگران تقویت نظام سیاسی در سوریه است به شدت متزلزل کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *