جدیدترین مطالب

Loading

أحدث المقالات

واکنش زلنسکی به اظهارات پوتین درباره حمله مرگبار مسکو: او بجای توجه و پرداختن به شهروندان روسیه یک روز ساکت ماند و به این فکر کرد که چگونه اوکراین را [به این ماجرا] بکشاند

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین به اظهارات همتای روس خود درباره حمله تروریستی در مسکو واکنش نشان داد.رئیس جمهوری اوکراین گفت که پوتین «بجای توجه و پرداختن به شهروندان روسیه یک روز ساکت ماند و به این فکر کرد که چگونه اوکراین را [به این ماجرا] بکشاند. همه چیز کاملا قابل پیش‌بینی بود.»

آمریکا حمله تروریستی مرگ‌بار در حومه مسکو را به‌ شدت محکوم کرد

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز شنبه چهارم فروردین، با انتشار بیانیه‌ای کوتاه، «حمله تروریستی مرگ‌بار» روز جمعه سوم فروردین، در مسکو را به‌شدت محکوم کرد. او ضمن ابراز مراتب همدردی با خانواده‌ها و عزیزان قربانیان این «جنایت شنیع» گفت: «تروریسم را در همه اشکال آن محکوم می‌کنیم و در غم جان‌باختن ناشی از این رویداد هولناک، در همبستگی با مردم روسیه می‌ایستیم.»

چالش جدید بایدن در منطقه؛ ایران و روسیه چگونه تجربه‌ها و فناوری‌های نظامی در جنگ اوکراین و خاورمیانه را به اشتراک گذاشتند؟

گزارش‌های رسانه‌ای همچنین حاکی است، ایران قرار است چندین هزار فروند پهپاد شاهد ۱۰۱ و پهپاد‌های پیشرفته‌تر شاهد ۱۰۷ به روسیه بفروشد. به علاوه، کارخانه مستقر در جمهوری تاتارستان نیز خط تولید این نوع از پهپاد‌ها را راه اندازی خواهند کرد. در حالی که گروه‌های مورد حمایت ایران در هر عملیات خود در خاورمیانه حداکثر از دو یا سه شاهد ۱۰۱ استفاده می‌کنند، ارتش روسیه ظرفیت انجام حملات پهپادی گسترده در اوکراین را دارد و این امکان آزمایش و ارتقاء توان رزم این تسلیحات را فراهم می‌سازد. همه اینها نشانه هایی است از اینکه چگونه درگیری ها در اوکراین و خاورمیانه رویدادهایی در هم تنیده اند و فن آوری های نظامی در هر دو جبهه بین گروه های درگیر به اشتراک گذاشته می شوند.

سنتکام: حوثی‌ها روز شنبه به یک نفتکش چینی حمله کردند

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده اعلام کرد حوثی‌های یمن در روز شنبه ۴ فروردین‌ماه به یک نفتکش متعلق به چین حمله کردند.به گزارش سنتکام این گروه  ابتدا بین ساعت ۲:۵۰ تا ۴:۳۰ بامداد روز شنبه با چهار موشک  به نفتکش چینی «هووانگ پو» در دریای سرخ حمله کردند که این موشکها به کشتی برخورد نکرد و دوباره در ساعت ۴:۲۵ دقیقه بعد از ظهر پنجمین موشک را به سمت نفتکش «هووانگ پو» شلیک کردند که این موشک به پیرامون کشتی برخورد کرد و آسیب مختصری به آن وارد کرد و کشتی بدون تلفات جانی به مسیر خود ادامه داد.

سیل و رانش زمین در برزیل؛ ۱۲ تن جان باختند

مقامات برزیل اعلام کردند که طی شبانه‌روز گذشته در پی بارش شدید باران و رانش زمین در ایالت‌های ریو دو ژانیرو و اسپیریتو سانتو، ۱۲ نفر جان خود را از دست داده و شماری مفقود شده‌اند. در  همین حال، مقامات ایالت ریودوژانیرو به دلیل طوفان و گردباد شدید وضعیت فوق العاده اعلام کردند.

تشدید جنگ در اوکراین؛ موشک‌ روسی حریم هوایی ناتو را نقض کرد

همزمان با تشدید حملات روسیه به خاک اوکراین و همچنین حمله هوایی گسترده نیرو‌های اوکراینی به مواضع روسیه در کریمه، ارتش لهستان صبح روز یکشنبه پنجم فروردین از نقض حریم هوایی این کشور توسط یک موشک کروز روسی خبر داد. ارتش لهستان می‌گوید این موشک تا زمان خروج از حریم هوایی لهستان، توسط یک سیستم راداری رصد شد.

گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و عمان درباره تحولات اخیر در غزه

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران و سید بدر بن حمد البوسعیدی وزیر خارجه سلطنت عمان امروز – یکشنبه پنجم فروردین – طی تماس تلفنی، موضوعات روابط دوجانبه و تحولات اخیر در نوار غزه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

العربیه: در پی حمله  اسرائیل به یک خودرو در منطقه «صویره» در بقاع غربی لبنان، دو نفر کشته شدند

خبرگزاری العربیه نوشت: در پی حمله اسرائیل به یک خودرو در منطقه «صویره» در بقاع غربی لبنان، دو نفر کشته شدند. اطلاعات اولیه حاکی از آن است که ملیت کشته‌شدگان این حمله سوری است.

Loading

ضرورت توجه به راهبرد قدرت نرم

۱۳۹۸/۰۴/۰۴ | نمای راهبردی

شورا آنلاین – گفتگو: شرایط جدید نظام بین‌الملل باعث شده است تا مؤلفه های جدیدی در ساختارهای رسمی بین‌المللی نقش ایفا کنند.

همین شرایط باعث می‌شود دولت‌ها برای دستیابی به اهداف و خواسته‌های خود در زمینه تأمین منافع ملی، ابزارها و شیوه‌های جدیدی به کار گیرند که یکی از آنها بهره‌گیری از قدرت نرم، به جای قدرت سخت است. از این منظر، دولت‌ها می‌توانند با ارائه تصویری جذاب از خود نزد افکار عمومی جهان، به ابزارهای مقبولی جهت پیشبرد اهداف و سیاست‌های خود دست یابند. به نظر می‌رسد، جمهوری اسلامی ایران با توجه به مؤلفه‌های قدرت نرم به‌ویژه در حوزه علم، هنر و شرایط فرهنگی خاص خود امکان بهره‌گیری از قدرت نرم را داراست و از ظرفیت لازم در بهره‌گیری از آن با توجه به موقعیت ژئوپولیتیک خود برخوردار است. بر این اساس، با توجه به فضای حاکم بر روابط بین‌الملل، برای بررسی مولفه ها، توانمندی ها و نقاط ضعف قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران، گفت‌و‌گویی با دکتر سجاد کریمی پاشاکی، پژوهشگر مسائل ژئوپلیتیک انجام داده‌ایم. که متن تنظیم شده آن در پی می آید.

پرسش: مولفه های قدرت نرم ایران چیست؟

پاسخ: در واقع برای پاسخ به این سوال باید روی دو مطلب تاکید ویژه ای شود، ابتدا مولفه هایی که می تواند ابعاد تاثیرگذار داشته باشند، یعنی جوامع بشری را متاثر از خود کند. این مولفه ها ریشه های فرهنگی و حتی اقتصادی می تواند داشته باشد، مانند تمدن ایرانی (زبان فارسی، فرهنگ، تاریخ و…)، عناصر دینی و مذهبی و یا انقلاب اسلامی. چنانچه بر روی این عوامل برنامه‌ریزی شود، می‌تواند قدرت تاثیرگذاری داشته باشد، اما از سوی دیگر برخی از ظرفیت ها نیز می تواند بر قدرت نرم تاثیر گذار ظاهر شوند که می تواند از ظرفیت های نرم افزاری مانند سطح دانش و علم، بومی سازی علوم، ابتکار و ابداعات در فناوری‌ها به ویژه فناوری اطلاعات نام برد. در مجموع قدرت نرم در ایران تابع این دو دسته از مولفه ها هستند.

 

پرسش: توانمندی ها و نقاط ضعف جمهوری اسلامی در اعمال قدرت نرم کدام است؟

پاسخ: اعمال قدرت نرم یکسری بایسته ها و نبایسته ها را می طلبد. در واقع وقتی کشوری می خواهد قدرت نرم خود را عملیاتی کند به گونه ای عمل می‌کند که شرایط عادی، ولی در جهت مقاصدش باشد. از این رو است که فرایند اعمال قدرت نرم یک روند زمانبر است و امکان دارد که تا حصول نتیجه زمان زیادی را به خود اختصاص دهد. جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های مناسبی در حوزه های قدرت نرم برخوردار است، در سطح جهان علاقه‌مندانی دارد که این علاقه‌مندان هم به ویژگی های ملی آن توجه دارند و هم به ویژگی های دینی و مذهبی آن. اما نداشتن راهبردی واحد در سطح جهانی و منطقه ای و حتی ملی باعث می شود اعمال قدرت در کلیه وجوه حتی نرم آن با چالش جدی رو برو باشد. اعمال قدرت نرم یک فرایند دفعی نیست، بلکه می‌بایست طی یک برنامه‌ریزی و با ابزارهای مناسب در طول زمان اجرایی گردد. متاسفانه فقدان راهبردی لازم، نتیجه‌گرایی زودهنگام و عدم کسب اعتماد توسط ابزارهای مجری قدرت نرم باعث شده است که قدرت نرم جمهوری اسلامی آن طورکه باید و شاید در مناطق مورد علاقه اش بسط نیابد.

 

پرسش: جمهوری اسلامی بهتر است گستره اعمال قدرت  قدرت نرم خود را تا کجا در نظر بگیرد؟

پاسخ: قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران ابتدا می بایست در کشورهای همسایه به ویژه کشورهایی که تاریخ و تمدن و دین مشترکی با ایران دارند تبلور یابد، زیرا زمینه بیشتری دارند، اما همانطور که بیان شد لزوم توسعه گستره قدرت نرم و میزان تاثیرگذاری آن رابطه مستقیمی با شناخت متغیرهای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جوامع دیگر دارد.

 

پرسش: کدام تهدیدهای موجود را می توان با توسل به قدرت نرم مرتفع یا تبدیل به فرصت کرد؟

پاسخ: در واقع تهدیدهای قومی و مذهبی را در صورت وجود قدرت نرم می توان مرتفع نمود و حتی به فرصت تبدیل کرد، اما همه اینها بسته به فراهم بودن فضای اعتماد دارد. از سوی دیگر به کارگیری فضاهای مجازی و برنامه ریزی در آن می‌تواند ابزار بسیار قوی در جهت اعمال قدرت نرم عمل نماید. عموماً مردم تلاش می کنند در جوامع مجازی عضو شوند و یا از طریق شبکه های اجتماعی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، بدین شکل است که برنامه‌ریزی در این حوزه و آماده‌سازی زیرساخت در این حوزه می‌تواند زمینه را برای اعمال قدرت نرم فراهم آورد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *