جدیدترین مطالب

لزوم توجه ویژه به کشورهای حوزه تمدنی ایران و فارسی زبان

لزوم توجه ویژه به کشورهای حوزه تمدنی ایران و فارسی زبان

اشکان پیرزاده در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: یکی از اصولی که در سیاست خارجی دولت سیزدهم پیگیری می شود تعامل موثر با کشورهای همسایه خصوصا تعامل با کشورهای حوزه تمدنی ایران و کشورهای فارسی زبان بوده است که در دولت های قبل به دلیل عدم اهتمام به این راهبردها، خالق تهدیداتی برای کشور شد.

یک گام تا تشکیل کشور فلسطین ؟!

یک گام تا تشکیل کشور فلسطین ؟!

همانطور که از قبل هم قابل پیش‌بینی بود و مقامات آمریکایی هم اعلام کرده بودند، ایالات متحده قطعنامه عضویت دائم فلسطین در سازمان ملل را وتو کرد؛ اقدامی مسجل، اما پرحاشیه برای جو بایدن که خود را در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌بیند. در گزارش‌های پیشین «ایران» به این نکته اشاره شده بود که تداوم حمایت‌های سیاسی، دیپلماتیک، نظامی، اقتصادی و تجاری آمریکایی ها از اشغالگران آثار مخربی را برای رئیس جمهور آمریکا به دنبال داشته است تا جایی که آمارها از احتمال شکست او خبر می‌دهند. با این وجود دولت بایدن تصمیم گرفت کماکان به سیاست خود مانند هفت ماه گذشته برای حمایت از رژیم صهیونیستی ادامه دهد.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ایرانی های همراه اسرائیلی های مخالف

روز جمعه میلیون ها نفر از مردم ایران در راهپیمایی حمایت از انتقام نیروهای مسلح ایران بابت حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق شرکت کردند، خبری که در بهبوهه هیاهوی حمله پهبادی کذایی بر علیه پایگاه شکاری نیروی هوایی ایران در اصفهان کمرنگ ماند.

واکنش سفیر ایران به توافقات ارمنستان و جمهوری آذربایجان

سفیر ایران در ارمنستان درباره گفت‌وگوهای اخیر ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفت: مقامات ارمنستان ما را در ارتباط با این گفت‌وگوها مطلع کردند و گفتند توافقاتی که صورت گرفته در چارچوب اعلامیه آلماتی است، یعنی بر اساس مرزهای بین المللی است.

Loading

پمپئو؛ بدترین وزیر خارجه تاریخ آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تنها در مدت کوتاه دو سال، مایک پمپئو به متعصب‌ترین و بدترین وزیر امور خارجه تاریخ آمریکا تبدیل شده است.

آرون دیوید میلر در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده آمریکایی کارنگی آن را منتشر کرد؛ نوشت: در قرن 19، وزرای خارجه، روسای جمهور آینده تلقی می‌شدند؛ اما پس از جنگ جهانی دوم و به‌ویژه در سال‌های اخیر، با گسترش نقش آمریکا در جهان و ماهیت متغیر سیاست‌های آمریکا، روسای جمهور برای تعیین وزیر امور خارجه کم‌وبیش دنبال افرادی بوده‌اند که از سیاست‌های انتخاباتی به دور بوده و طمع ریاست جمهوری نداشته باشند.

البته استثناهایی هم وجود داشته است، ازجمله هیلاری کلینتون که علیرغم جاه‌طلبی‌های سیاسی آشکار، یک وزیر امور خارجه باتجربه و توانمند نیز به شمار می‌رفت، اما سمت‌های کابینه، ازجمله سمت وزارت امور خارجه، سکوی پرتاب به ریاست جمهوری نبوده است.

بااین‌حال، مایک پمپئو، نماینده سابق جمهوری‌خواه کنگره از کانزاس که جاه‌طلبی‌های سیاسی خود را به‌ندرت پنهان کرده است، به‌وضوح خلاف این الگو محسوب می‌شود. سال گذشته گزارش‌های معتبری از تمایل وی به رقابت برای کرسی سنا از کانزاس حکایت می‌کرد. وی در پاسخ پرسش 2019 در مورد تمایلش به ریاست جمهوری نیز اظهار کرد: «بله مایل هستم».

در همین حال، تعصب ایدئولوژیکی و جاه‌طلبی‌های سیاسی پمپئو هیچ جا به‌اندازه ایجاد «کمیسیون حقوق غیرقابل انکار» در سال گذشته به نمایش درنیامده است که گزارش پیش‌نویس آن اوایل امسال توسط وی اعلام شد. ظاهراً این کمیسیون به مسئولیت پمپئو در مراقبت از منافع ملی در خارج بسنده نکرده و در فعالیت‌های فرهنگی داخلی نیز موقعیت وی را دوچندان کرده است تا جاه‌طلبی‌های سیاسی وی برای انتخابات ریاست جمهوری 2024 را محقق سازد.

ارتباط این فعالیت‌های پمپئو با سیاست خارجی آمریکا، به‌ویژه با توجه به سابقه انتقادآمیز دولت آمریکا در اولویت‌های حقوق بشر، پیچیده است. درست است که آمریکا هر دو کشور چین و روسیه را تحریم کرده است، اما (اگر اظهارت جان بولتون را باور کنیم) رئیس‌جمهور آمریکا دست شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در ساخت اردوگاه‌های اجباری برای مسلمانان اویغور را باز گذاشته و برای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، بهشتی امن ایجاد کرده است.

در مورد پمپئو، عکس خندان وی با محمد بن سلمان پس از قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار، گویای همه‌چیز است. می‌توان نتیجه گرفت که این کمیسیون (که برخی در وزارت خارجه به آن آب‌وتاب داده‌اند) تلاشی مذبوحانه بوده تا احتمالاً برای جلب نظر پایگاه جمهوری‌خواهان محافظه‌کار و پلتفرمی برای ریاست جمهوری در آینده در اختیار پمپئو قرار دهد. تا جایی که ما می‌دانیم، هیچ‌کدام از وزرای خارجه برای منافع سیاسی احتمالی خود، به این نوع جنگ پارتیزانی وارد نشده است.

مهم‌ترین میراث ماندگار پمپئو (که هیچ افتخاری ندارد) سیاسی سازی وزارت امور خارجه و تخریب نهاد تحت مسئولیت خویش برای پیشبرد اهداف سیاسی خود و حفاظت از ترامپ در برابر پاسخگویی و حاکمیت قانون است.

وی برای دستیابی به این اهداف، ظاهراً بر دروغ رئیس‌جمهور در مورد تهدید رئیس‌جمهور اوکراین سرپوش گذاشته، مقامات وزارت خارجه را به خاطر همکاری با کنگره و شفاف‌سازی در مورد موضوع اوکراین توبیخ کرده و کنگره را از اجرای نقش نظارتی مشروع و اجرای وظایف قانون اساسی آن و ارائه اتهامات در استیضاح رئیس‌جمهور باز داشته است.

علاوه بر این، پمپئو تلاش کرده است تا بر استیو لینیک، بازرس کل وزارت خارجه، پیش‌دستی کند که در مورد اتهامات مختلف در مورد سوءاستفاده پمپئو و برخی از زیردستان وی از قدرت، تحقیق می‌کرد. پمپئو سوءاستفاده از قدرت را تکذیب کرد و سرانجام ترامپ این بازرس کل (منتقد پمپئو) را به درخواست پمپئو برکنار کرد.

عدول پمپئو از ارزش‌ها و هنجارها شوک‌آور است. درواقع، این سقوط قابل‌توجه اداره‌ای است که به‌طور سنتی از همه نهادهای سیاسی بالاتر بوده و نماینده وحدت و عزم ملی محسوب می‌شود. در نهایت فقط باید امیدوار بود که جانشینان پمپئو از رویکرد وی پیروی نکنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *